Magnetom Soľnobanského jurmaku bola produkcia poľskej bane na kamennú soľ

25.05.2004 Celý región

Najväčším magnetom Soľnobanského jurmaku, ktorého trojdňový program sa začal 21. mája v Prešove, v miestnej časti Solivar, je prezentácia produkcie z kamenne...
Najväčším magnetom Soľnobanského jurmaku, ktorého trojdňový program sa začal 21. mája v Prešove, v miestnej časti Solivar, je prezentácia produkcie z kamennej soli, získavanej v bani pri poľskom meste Bochnia.

Kolekcia sôch, súsoší a ďalších podobných predmetov vystavená na ploche asi 80 metrov štvorcových zostane natrvalo v areáli Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar a má odštartovať spoluprácu Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach, ktoré NKP spravuje a Soľného múzea v Bochni.
Okrem toho sa na Soľnobanskom jurmaku predstavili drevorezbári, drôtikari, kováči, výrobcovia tkaných kobercov, prešovskej medoviny, výrobkov z kože, či miestni amatérski výtvarní umelci. V programe boli každý večer tiež vystúpenia kultúrnych telies rôzneho zamerania.

Správca expozície NKP pod názvom Dejiny výroby soli v Solivare Marek Duchoň uviedol, že ponuka ľudových remesiel i programu pre verejnosť bola na podobnej úrovni ako pri minuloročnej premiére. Išlo o ich príspevok k Medzinárodnému dňu múzeí. Veľmi ho potešilo, že prišli poľskí partneri a že majú spoločné odhodlanie dlhodobejšie spolupracovať.
Varňu František ako najvzácnejšiu časť NKP a bezkonkurenčnú na Slovensku a v Európe technickú pamiatku po viacročnej obnove slávnostne sprístupnili od 1. júna 2001. Objekt varne postavili v roku 1800 a v nepretržitej prevádzke bol do roku 1970. Muzeálna expozícia v ňom dáva návštevníkom možnosť oboznámiť sa s históriou ťažby a výroby soli v tejto dnešnej mestskej časti Prešova, prv nazývanej Soľná Baňa. V expozícii je napr. inštalovaný celý technologický model komplexu. Pozostáva z gápľa - ťažného mechanizmu šachty, samotnej šachty, varne, sušiarne a komôr skladu. V objekte je aj simulované predvádzanie získavania kryštalickej soli odparovaním soľanky.
(jj)
 

Vyberte región